Raport în Senatul francez: Tranziția în ROMÂNIA și Bulgaria nu s-a încheiat, iar statul de drept nu este perfect

Raport în Senatul francez: Tranziția în ROMÂNIA și Bulgaria nu s-a încheiat, iar statul de drept nu este perfect
Publicat: 03/09/2012, 17:45
Actualizat: 29/07/2014, 18:53

Tranziția nu s-a încheiat în România și Bulgaria, la peste 20 de ani de la înlăturarea comunismului, iar statul de drept „nu este perfect”, afirmă un raport depus recent în Senatul francez.

În raportul intitulat „România și Bulgaria: tranziția neterminată” și realizat în numele Comisiei pentru Afaceri Europene, senatorii Simon Sutour, Michel Billout, Bernadette Bourzai, Jean-François Humbert și Catherine Morin-Desailly afirmă că România și Bulgaria sunt în continuare în faza de tranziție.

Este necesar să se ia în considerate că dictatura a scrificat două din trei generații actuale și a anesteziat societatea civilă. Criza economică este o altă circumstanță atenuantă. Dar aceste două explicații nu ar trebui să conducă la minimizarea dificultăților cu care se confruntă Bulgaria și România în adoptarea ireversibilă a statului de drept.

Publicat la 18 iulie, raportul Comisiei Europene este foarte negativ pentru România și doar puțin mai binevoitor pentru Bulgaria, se arată în raport.

Tranziția este departe de a se fi încheiat în România și avansează lent în Bulgaria, adaugă textul. Acesta subliniază, de asemenea, că legăturile istorice dintre Franța și cele două țări nu trebuie să împiedice luciditatea și îndemnă la vigilență, pentru binele României și Bulgariei, dar și pentru cel al UE.

În plus, raportul atrage atenția asupra faptului că există dificultăți în România și Bulgaria cu privire la folosirea fondurilor europene.

Fondurile structurale și cele de coeziune sunt destinate stimulării recuperării întârzierii față de celelalte state dar, prin amploarea lor, ele pot avea un impact economic important cu condiția să poată fi accesate și absorbite rapid de actorii economici.

Acestea ar fi trebuit să permită o creștere cu 9 puncte a PIB-ului Bulgariei dacă ar fi fost utilizate integral până în 2015 și o reducere a șomajului cu 15 la sută. În România, aceste fonduri ar fi putut reprezenta în fiecare an 3,8 la sută din PIB.

În schimb, lansarea unor programe operaționale a fost dificilă în cele două țări în absența experienței și mai ales a unor capacități administrative și juridice adecvate. Astfel, proiectele au început în Bulgaria abia în 2009. În ceea ce privește accesarea lor, în ianuarie 2012, procentul era de 15 la sută în România și 19 la sută în Bulgaria. Acesta este cel mai scăzut nivel din UE.

Dificila absorbție a fondurilor europene ilustrează dificultățile cu care se confruntă Bulgaria și România și reamintesc că, în reconstruirea unui stat, totul merge mână în mână: pentru că nu s-a încheiat reforma statului de drept și mecanismele administrative și judiciare nu sunt fiabile, fondurile sunt prost absorbite, iar fondurile fiind prost absorbite, nu produc efectele așteptate.

În cadrul minisiunii lor, raportorii au avut întrevederi cu miniștrii pentru Afaceri Europene din cele două țări, care s-au arătat perfect conștienți de problemă și motivați să o rezolve.

Raportul se referă, de asemenea, și la demersul celor două țări pentru aderarea la Schengen.

Ezitările Guvernului francez pecedent cu privire la extinderea spațiului Schengen și mai ales propunerea acestuia de reformare a unor reglementări aplicabile spațiului Schengen și, în special, reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne în circumstanțe excepționale, înființarea unui mecanism de evaluare și supraveghere destinat controlării modului în care este aplicat aquis-ul Schengen și instaurarea unei clauze de salvagardare în materie de vize, au determinat România și Bulgaria să considere că aliatul lor francez acționează împotriva intereselor lor. Totuși, adaugă raportul, în prezent, odată cu schimbarea guvernării, poziția Franței a evoluat și se va reveni la vechile alianțe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Serviciu militar obligatoriu pentru FEMEI. Ar putea fi chemate în Armată
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×